.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

---000_Symvoulio_Arhigon

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016
  
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ
ΕΥΡΩΠΛΗΚΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ HOTSPOT ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΗΣ ΕΕ
Σε θέατρο σκιών και παρωδία εξελίχθηκε τοΣυμβούλιο αρχηγών για το προσφυγικό, πράγμα που σε γενικές γραμμές ήταν αναμενόμενο, αλλά ηφαρσοκωμωδία, που παίχτηκε με διάρκεια πάνω από οκτώ ώρες, μάλλον δεν είχε προηγούμενο.  
Πρωταγωνιστές στο θέατρο σκιών του Συμβουλίου κυρίως οι ευρώπληκτοι αρχηγοί των μνημονιακών κομμάτων.  
Στο κακόγουστο θέατρο δυστυχώς συμμετείχε και ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος ενώ έλαβε μέρος και παρίστατο σε όλη την κοροϊδία – συζήτηση, που δεν έθιγε την ουσία του προβλήματος, περίμενε στο τέλος να διαχωρισθεί στα συμπεράσματα.  
Για γέλια ήταν η θέση του Βασ. Λεβέντη, ο οποίος δεν υπόγραψε, μαζί με τον Κουτσούμπα, το ανακοινωθέν, γιατί δεν μπήκε για συζήτηση η έμμονη ιδέα, που του έχει εμφυτεύσει το σύστημα, για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
Οι ευρώπληκτοι αρχηγοί του συνεταιρισμού νεομνημονιακών και παλαιομνημονιακών κομμάτων, όσες ώρες και αν συνεδρίαζαν, δεν θα μπορούσαν να δώσουν και να διεκδικήσουν θετικές απαντήσεις, από τη σκοπιά του εθνικού συμφέροντος και της διαφύλαξης του Διεθνούς Δικαίου, στο προσφυγικό δράμα.  
Η Ελλάδα χρειάζεται να αποκτήσει επιτέλους την εθνική ανεξαρτησία και την κυριαρχία της και να σταματήσει να έχει υποτελείς, αγόμενες και φερόμενες ηγεσίες.  
Η χώρα μας θα έπρεπε να διεκδικήσει, όπως τόνιζαν κύκλοι της Αριστεράς στην Iskra, να πέσουν όλοι ανεξαιρέτως οι φράκτες και να ανοίξουν παντού τα σύνορα της Ευρώπης για τους πρόσφυγες και όχι η χώρα μας να μετατρέπεται, για χάρη της Μέρκελ και των ξενοφοβικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, σε μεγάλοHOTSPOT για πρόσφυγες.  
Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας θα έπρεπε να υπογραμμίσει, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ότι θα θέτει εφεξής βέτο σε όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι να σταματήσει η Ελλάδα να γίνεται στρατόπεδο ψυχών, ασπίδα και πειραματόζωο στο όνομα των ρατσιστικών συνδρόμων ισχυρώνευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών κύκλων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αποσταθεροποιητικές επεμβάσεις τους για τα κύματα των προσφύγων.  
Οι ίδιοι κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν, ακόμα, ότι στο κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων δεν υπάρχει ούτε λέξη για την ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη και να πέσουν όλοι οι φράκτες στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του φράκτη στον Έβρο.
Η παράλειψη της Ειδομένης δεν είναι καθόλου τυχαία. Τα μνημονιακά συνεταιράκια θεωρούν δεδομένοκαι τετελεσμένο το κλείσιμο του συνόρου της Ειδομένης.  
Με κλειστή, όμως, τη δίοδο της Ειδομένης, η Ελλάδα, εκ των πραγμάτων, ότι και αν λέει το ανακοινωθέν περί μετεγκατάστασης, μετατρέπεται σε μεγάλο hotspot και σε κέντρο στρατοπέδευσης προσφύγων.  
Τα μνημονιακά κόμματα και πρώτα απ' όλα ο ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγαν απολύτως συνειδητά να μιλήσουν για τοάνοιγμα της Ειδομένης και την πτώση των φρακτών στα σύνορα. Δεν το έκαναν για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τη Μέρκελ. Για να κάνουν τη χάρη της Μέρκελ και των πιο αντιδραστικών κύκλων της Ευρώπης, οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε καταφύγιο προσφύγων και προσφυγικήασπίδα ''προστασίας'' για την υπόλοιπη Ευρώπη, έναντι ευτελών ανταλλαγμάτων.  
Ανταλλάγματα, όμως, για μια τέτοια εξέλιξη δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρξουν. Πολύ περισσότερο αν αυτά τα ανταλλάγματα είναι μέρος των δαπανών της χώρας για τα οικονομικά βάρη που θα επωμισθεί για τη στρατοπέδευση προσφύγων.  
Ούτε είναι νοητό να γίνει ανταλλαγή της παραμονής και διαμονής δυσανάλογου αριθμού προσφύγωνστη χώρα, με μια πιο ''ρεαλιστική'' εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και διεξαγωγής της αξιολόγησης. Και αυτό γιατί μια τέτοια ''ανταλλαγή'', πέραν των άλλων κινδύνων που περιέχει, μπορεί να έχει ως συνέπεια την ραγδαία επιβάρυνση του κοινωνικού κλίματος και την ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάςκαι της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται, όμως, ότι ο Αλ. Τσίπρας, με συμμάχους τα άλλα μνημονιακά κόμματα, έχει κάνει την επιλογή του.  
Προτιμάει να δει στη χώρα να επιβαρύνεται το κοινωνικό κλίμα και να ενισχύεται η ξενοφοβία και ηΧρυσή Αυγή, παρά να ενισχύονται οι ριζοσπαστικές ταξικές αντιδράσεις απέναντι στα σκληρά μέτρα που θα προωθεί. Αυτή είναι η βαθύτερη Μακιαβελική σκέψη του Τσίπρα.  
Θεωρεί ότι καλύτερα η φασιστική Χρυσή Αυγή να βγει ενισυχημένη, παρά πιο ενισχυμένο καιαπειλητικό να βγει τι λαϊκό ταξικό κίνημα.
Όσο, όμως, και αν τον ''δουλεύουν'' οι Μερκελιστές στην ΕΕ, ούτε χαλάρωση μέτρων δεν πρόκειται ναυπάρξει, ούτε πολύ περισσότερο αποπροσανατολισμός και χαλάρωση των κοινωνικών αντιδράσεων. Οι λαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει ούτε να αποπροσανατολιστούν ούτε να καμφθούν.
ΝΙΚΟΣ ΑΡΤΙΝΟΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΗΓΩΝ  
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ: ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΨΥΧΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΕ  
Ο Παναγ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε, αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου αρχηγών για το προσφυγικό, έκανε την παρακάτω δήλωση:    
''Αποτελεί πρόσκληση το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών του μνημονιακού πολιτικού συνεταιρισμού, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες γύρω από την Ειδομένη, δεν τίθεται καθόλου το αίτημα προς την ΕΕ να αναλάβει, με τίμημα αυστηρότατεςκυρώσεις στους παραβάτες, την πρωτοβουλία για να πέσει ο φράκτης και να ανοίξει η FYROM τα σύνορα με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες, όπως και το να πέσουν οι φράκτες και να ανοίξουν τασύνορα παντού στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.  
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, επίσης, ότι στο κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών των κομμάτων του μνημονιακού συνεταιρισμού, δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη δεσμευτική για όλες τις χώρες Διακήρυξη του ΟΗΕ το 1951 και το πρωτόκολλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το 1967.  
Αυτά τα δικαιώματα των προσφύγων καταπατώνται κατάφωρα σήμερα από όλες τις πλευρές και πρώτα απ' όλα από τους αρχιεγκληματίες κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ και των ΗΠΑ, που με τους πολέμους και τις αποσταθεροποιητικές επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή, προκαλούν και τα προσφυγικάκύματα.  
Ο λόγος αυτών των θεμελιωδών παραλείψεων στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των αρχηγών , που εξελίχθηκε σε παρωδία, είναι απλός.  
Οι αρχηγοί των κομμάτων του μνημονιακού συνεταιρισμού, δίνοντας για άλλη μια φορά εξετάσεις ευρώ –δουλείας, έχουν σιωπηρά αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στη Μέρκελ και το ευρωπαϊκόκατεστημένο, να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα μεγάλο Ηotspot και στρατόπεδο συγκέντρωσηςπροσφύγων και μεταναστών, προκειμένου η χώρα μας να προσφέρει ασπίδα ''προστασίας'' στη ξενοφοβική Ευρώπη.  
Το υποτελές, εθελόδουλο και παραδομένο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, αφού μετέτρεψε εδώ και χρόνια την Ελλάδα σε ''πειραματόζωο'' οικονομικής και κοινωνικής κατεδάφισης, πάρει τώρα να καταστήσει τη χώρα και ''πειραματόζωο'' αντοχής στη στρατοπέδευση ψυχών.  
Η Ελλάδα που παραδίδει το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ και τα σύνορα της, κατά παράβαση όλων των διεθνώνκανόνων και των δικαιωμάτων των προσφύγων, στην Frontex και την υπό σύσταση Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή για να απαλλαγεί από τομνημονιακό ζυγό και την κηδεμονία που την καθιστά άθυρμα στα χέρια αδίστακτων νεοαποικιοκρατικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.''

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ  
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει χωρίς σχολιασμό ρεπορτάζ γύρω από τις εργασίες του Συμβουλίου αρχηγών και το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν:
Οκτώ ώρες διήρκεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το μείζον θέμα του προσφυγικού εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν σε μια μίνιμουμ κοινή γραμμή.  
Στο κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της ΕΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με συνέπειες, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.
Για το θέμα του βέτο, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν προκρίνεται ως διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, καθώς -όπως είπε- η χώρα δεν θέλει να απομονωθεί, αν και η επιλογή του βέτο είναι πάντα στο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός δεν έχει την έγκριση των πολιτικών αρχηγών να το χρησιμοποιήσει, αλλά ούτε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να το ασκήσει, είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Επίσης, προβλέπειται ενίσχυση των ανοιχτών δομών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, παράλληλα με την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών (τύπου Αμυγδαλέζας).
Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν η θέση του ΠΑΣΟΚ όλα όσα συμφωνήθηκαν μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.  
Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της γι ατο ότι το συμβούλιο των αρχηγών κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν και τόνισε ότι σκοπό της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.  
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό -κατ' ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
» I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:  
» Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
» Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.  
» Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.  
» II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:  
» Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.  
» Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.  
» Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.  
» Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.  
» Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.  
» III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».  
» Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.  
» Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν όλοι πλην του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.  
«Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μία κοινή εθνική γραμμή» είπε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι υπήρξαν και διαφωνίες που αφορούν «σε ευρύτερα κυβερνητικά θέματα».  
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε επίσης ότι όλοι οι αρχηγοί απέδωσαν τα εύσημα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και την αστυνομία για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.  
Είπε ακόμη ότι η κ. Γεννηματά ζήτησε εθνική κυβέρνηση, πράγμα που δεν περιελήφθη τελικώς στο κοινό ανακοινωθέν.  
Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να μην κινηθεί το συμβούλιο αρχηγών μόνο γύρω από το προσφυγικό, αλλά να τεθεί και το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης που ζητά το κόμμα του.  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα διαφώνησαν. «Έπειτα από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψω το κοινό ανακοινωθέν και θεωρώ τη συνάντηση φιάσκο» είπε ο κ. Λεβέντης.  
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα εξηγήσει στη Βουλή τι έγινε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στηλίτευσε το γεγονός ότι οι άλλοι αρχηγοί μιλούσαν για «μόνο 28.000 πρόσφυγες λυπούμε» την ώρα που είναι πολλοί περισσότεροι, όπως υποστήριξε.  
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «μετά κόπων και βασάνων έχουμε επιτέλους μία μίνιμουμ κοινή γραμμή» η οποία αφορά στο εξής τρίπτυχο:
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
  • Επιστροφή των παράτυπων μεταναστών
  • Ασφάλεια στους κατοίκους των νησιών και των συνόρων
  Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές θέσεις και τόνισε ότι ο ίδιος επέμεινε σε υπουργό κοινής αποδοχής «που θα διοικεί το χάος». Η πρότασή του όμως δεν έγινε δεκτή.  
Ο κ. Θεοδωράκης συμπλήρωσε ότι πρότεινε πρόσωπο για τη θέση του υπουργού, «παρά το ότι ήμουν έτοιμος», καθότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει.  
Τόνισε επίσης ότι με βάση το κοινό ανακοινωθέν οι χώρες που διαφοροποιούνται από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή θα έχουν συνέπειες και καλείται η ΕΕ να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.  
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ακόμη ότι πάντα υπάρχει η απειλή βέτο, δεν είναι όμως τώρα η ώρα, ούτε έχει την έγκριση των αρχηγών να το χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, ούτε θα συνδέσει την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας με το προσφυγικό.  
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή» και «η διάθεσή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή στα λάθη και στην αδράνεια» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.  
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί».  
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση» κατέληξε.  
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στην οκτάωρη συζήτηση η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, διαπίστωσε όμως ότι «έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό».  
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που επιτεύχθηκε στη συνάντηση και πρέπει να προωθηθεί τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής.  
Διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις των καιρών.  
Ερωτηθείς για τα κλειστά προαχωρησιακά κέντρα (όπως ήταν παλαιότερα εκείνο της Αμυγδαλέζας) ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Υπάρχει ρητή αναφορά στην ανακοίνωση για την ανάγκη ενίσχυσης κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, που αφορούν τους παράτυπους μετανάστες. Και αυτό, από μόνο του, συνιστά μια απαραίτητη προσαρμογή της Κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση».  
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.  
»Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.   »Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.»
ΠΗΓΗ: Iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου