.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Mέχρι πότε η Τουρκία θα ελέγχει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας;


Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

H επανάσταση του 1821 ήταν αποτέλεσμα της επέμβασης των τότε μεγάλων δυνάμεων στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Εκείνη την εποχή έγιναν πολλές προσπάθειες, Μία απο όλες ευδοκίμησε. Αν συγκρίνουμε εκείνη την εποχή με το σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι και τότε η Τουρκία είχε την οικονομική επιστασία της χώρας και τώρα όμως την έχει. Αυτό γίνεται με τον έλεγχο της ροής της ενέργειας δηλαδή του φυσικού αερίου που έρχεται απο το έδαφός της στην Ελλάδα.

Για να υπάρχει ανάπτυξη χρειάζεται φτηνή ενέργεια. Το καθεστώς σπρώχνει την Ελλάδα σε κατανάλωση ακριβής ενέργειας. O South stream ήταν μια καλή ευκαιρία για τη χώρα να έχει φτηνό φυσικό αέριο. Το καθεστώς τα έκανα σκ.τά με τους Ρώσους αντί να επωφεληθεί. Σημειώστε ότι η Ρωσία μείωσε πρίν το εμπάργκο, τις τιμές που τής είχαν επιβάλλει όπως φαίνεται κάποιοι πολιτικοί απο την Ελλάδα για να μην εμφανίζεται τόσο ακριβό το LNG που εισάγεται απο άλλες χώρες…

Το LNG από όπου και να προέρχεται είναι μια ακριβή λύση. Η τιμή του είναι διπλάσια ή τριπλάσια απο αυτή του μη υγροποιημένου φυσικού αερίου. H EE θέλει να προωθήσει το LNG αντί του φτηνού μη υγροποιημένου αερίου, για να μπορεί να εισάγει ακριβό σχιστολιθικό LNG απο τις ΗΠΑ αφού οι τιμές θα είναι σε παρόμοια επίπεδα. Η ιστορία στην Ουκρανία για το λόγο αυτό φαίνεται ότι στήθηκε. Κάποιες χώρες στην ΕΕ θα καταναλώνουν περισσότερο LNG και κάποιες όχι. Στη χειρότερη θέση είναι η Ελλάδα.

Ο Βενιζέλος πουλώντας στην Ουκρανία μαγκιές στο Πρόεδρο Πούτιν - νόμιζε ότι ήταν ο Ομπάμα - κατόρθωσε να περιορίσει την Ελλάδα στο να εξαρτάται ενεργειακά απο τη Τουρκία.

Ας δούμε το “γιατί” στον επόμενο χάρτη.


Στη φωτογραφία βλέπετε ότι στην Ελλάδα το φυσικό αέριο έρχεται μέσα απο το σύστημα αγωγών της Τουρκίας. South Stream δεν υπάρχει. Ο ΤΑP δεν υπάρχει και αν ποτέ γίνει θα περάσει μέσα απο τη Τουρκία και αμφιβάλλω αν περάσει το όριο της Αλεξανδρούπολης.

Πού είναι η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας; Πουθενά ή μάλλον κάτι άλλο κάνει…

Στη Τουρκία το κεντρικό της δίκτυο προμηθεύεται φυσικό αέριο απο τη Ρωσία (απο το Blue Stream και απο άλλη μια γραμμή απο τη Βουλαγαρία), απο το Ιράκ, απο το Ιράν και απο το Αζερμπαιτζάν. Σε ένα σημείο απο την Ελλάδα δίνεται φυσικό αέριο και στη Βουλγαρία (κόκκινη διακεκομένη γραμμή). Αν δεν κατασκευασθεί ο ΤΑP, οι αυξανόμενες ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο θα εξαργυρωθούν σε δήθεν αναγκαστική χρήση LNG, που θα είναι όμως ακριβή. Το μέλλον θα δείξει.

Η Κίνα προσπαθεί να ελαττώσει τη χρήση LNG όπως και το λιγνίτη, η Γερμανία θέλει να ελαττώσει τη χρήση του λιγνίτη και συνέχεια προωθεί τα ΑΠΕ. Βλέπετε και το άρθρο αυτό εδώ.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου έχουν όλοι ένα μέγιστο μεταφοράς φυσικού αερίου. Οι ανάγκες της κατανάλωσης αυξάνουν. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να υπάρχουν περισσότερες διαφορετικές πηγές παροχής ενέργειας, περισσότεροι αγωγοί και περισσότερα ΑΠΕ. Για να υπάρχει και διαρκής παροχή αλλά και φτηνές τιμές λόγω ανταγωνιστικότητας.

ΑΠΕ και αγωγοί φυσικού αερίου ρίχνουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή αν το κράτος κάνει το αυτονόητο. Χρήση LNG τις αυξάνει. Η χρήση λιγνίτη δεν πρέπει να προωθείται

Σε περίπτωση κλεισίματος της στρόφιγγας απο τη Ρωσία (σιγά-σιγά οι πιθανότητες ελαττώνονται) το Αζερμπαιτζάν θα πρέπει να αυξήσει τη παροχή του πρός την Ελλάδα και τη Βουλγαρία μέσω του Τουρκικού αγωγού.

Η άλλη λύση προς την οποία το πιθανότερο κινείται ο Σαμαράς, και το κάνει αυτό για να αυξήσει τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια σε Ελλάδα και ΕΕ, είναι η χρήση του Διακασπιακού αγωγού που βλέπετε στη συνέχεια.


Το LNG απο το Σειχάν της Τουρκίας, το φυσικό αέριο του Αζερμπαιτζάν θα κατευθύνεται πρός την Ελλάδα, απο τη τη Supsa της Γεωργίας για Ρουμανία και Βουλγαρία και απο το Νοβοροσίσκ για Ρουμανία και Βουλγαρία. Οι Ρώσοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αν πουλάνε ακριβότερα, το ίδιο και το Αζερμπαιτζάν.

Aναφέρθηκε ότι η Βουλγαρία μπορεί να έχει πρόβλημα αν κοπεί το Ρωσικό φυσικό αέριο και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να την τροφοδοτήσει. Η Βουλγαρία όμως έχει μια αποθήκη που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τηςσε φυσικό αέριο για 4 μήνες. Αρα αυτό δεν φαίνεται σαν υπαρκτό πρόβλημα.

Για όσο καιρό η Ελλάδα δεν έχει ενεργειακή πολιτική αλλά υπαγορευόμενη ενεργειακή πολιτική θα εξαρτάται ενεργειακά απο τη Τουρκία.

Η Τουρκία απο το 1975 δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. Το καθεστώς δεν ανακηρύσσει ΑΟΖ και προκηρύσσει οικόπεδα στα διεθνή ύδατα. Η αντιπολίτευση απούσα.

Το μόνο που απομένει να δούν οι Έλληνες πολίτες είναι η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων.

Και τώρα η έκπληξη…

Να πως μπαίνει η συνεκμετάλλευση στα κοιτάσματα των Ελληνικών υδρογονανθράκων, έστω και σε διεθνή ύδατα…


Όποιος ξέρει Ελληνικά καταλαβαίνει. Εδώ οι Αζερμπατζιανοί δεν έχουν πληρώσει για τη ΔΕΣΦΑ και ο Σαμαράς κλείνει συμφωνίες…

Δεν πάει άλλο.

Στο εξωτερικό να το καταλάβουν. Αν τους θέλουν τόσο πολύ να τους κάνουν πρωθυπουργούς στην Ελλάδα αυτούς που προωθούν οι ίδιοι ή θέλουν να διατηρήσουν αυτούς που έχουν, να τους κάνουν πρωθυπουργούς στις χώρες τους.

Έχουν ευθύνη για ότι γίνει στην Ελλάδα στο μέλλον και περισσότερο απο κάθε άλλη φορά. Στην Ελλάδα δεν τρώνε όλοι χορτόπιττα…

πηγή : sahiel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου