.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Εγκατέλειψε το Κιέβο ο Yanukovich - Αναμένεται τηλεοπτικό του διάγγελμα - Αποφυλακίστηκε η Tymoshenko


22/02/2014 - 15:22
Εγκατέλειψε το Κιέβο ο Yanukovich - Αναμένεται τηλεοπτικό του διάγγελμα - Αποφυλακίστηκε η Tymoshenko
Το προεδρικό μέγαρο έχει εγκαταλειφθεί και είναι αφύλακτο
(upd27) Στο Χάρκοβο βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Yanukovich, όπου και αναμένεται σήμερα να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, προτού επιστρέψει στο Κίεβο, δήλωσε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιnterfax η σύμβουλός του Άννα Γκέρμαν. 
Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα ο Yanukovich, εγκατέλειψε το Κίεβο, ενώ η προεδρική κατοικία η οποία συνήθως φρουρείται αυστηρά, είναι άδεια. 
πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Yanukovich, ο VolintimirRybak, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος hromadske.tv της Ουκρανίας αποφυλακίστηκε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Yulia Tymoshenko.
Ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση για την παραίτηση του προέδρου Yanukovich.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Yanukovich βρίσκεται στην Ουκρανία, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν βρίσκεται στο Κίεβο.
"Όλα είναι εντάξει μαζί του. Είναι στην Ουκρανία", τόνισε μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την άδεια και αφρούρητη κατοικία του Yanukovich σε προάστιο του Κιέβου.
Ο V.Yanukovich εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή, δήλωσε ο Vitali Klitschko εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου, πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της "ταχείας αλλαγής", όπως και οι πολίτες. Και η αστυνομία δήλωσε ότι είναι "στο πλευρό του λαού" και ότι επιθυμεί "ταχείες αλλαγές" στη χώρα.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να "ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας "ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας".
Τονίζει ότι υπηρετεί "αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή".

Νωρίτερα το bankingnews μετέδιδε: Τη διενέργεια Προεδρικών Εκλογών εντός του 2014, τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός των επόμενων 10 ημερών, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν την εξουσία του Προέδρου και μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνει το σχέδιο του Προέδρου της Ουκρανίας, V.Yanukovich προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουκρανία και να τερματιστεί το πρωτοφανές αιματοκύλισμα στην ιστορία της χώρας.Η αντιπολίτευση χαιρετίζοντας την πρόταση του Ουκρανού Προέδρου, υπεγράψε τη συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για την ομαλοποίηση της έκρυθμης κατάστασης.
Παράλληλα, η ουκρανική Βουλή ενέκρινε με 306 ψήφους την άμεση απελευθέρωση της πρώην Πρωθυπουργού της χώρας, Yulia Tymoshenko, η οποία είχε καταδικαστεί για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό. Σημειώνεται πως η Yulia Tymoshenko ανήκει στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. 
Tηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχουν λίαν συντόμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και ο Ρώσος ομόλογός του, Vladimir Putin.
Νωρίτερα, υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας τάχθηκε και το συμβούλιο που εκπροσωπεί τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
"Αρχίζω διαδικασίες για τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών και για επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, το οποίο προβλέπει περιορισμένες εξουσίες στον Πρόεδρο" ανέφερε ο Yanukovich.
Παράλληλα ο Yanukovich ανακοίνωσε ότι κινεί τις διαδικασίες προκειμένου η Ουκρανία να εξελιχθεί σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία ενώ κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προσπάθειες προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας έτσι ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
Συγκεκριμένα, το κείμενο συμφωνίας του Yanukovich και της αντιπολίτευσης προβλέπει ότι εντός των επόμενων 48 ωρών θα υπάρξει νόμος που θα επαναφέρει το Σύνταγμα του 2004 που προβλέπει μειωμένες εξουσίες του Προέδρου ενώ παράλληλα διατυπώνεται η πρόθεση των μερών να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας εντός των επόμενων 10 ημερών.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι θα αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενώ αναφέρεται ότι οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν αμέσως μόλις επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα.
Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν πριν από το Δεκέμβριο του 2014. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως θα υπάρξει νέα εκλογική νομοθεσία ενώ θα υπάρξει νέα σύσταση των μελών της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής υπό την παρουσία διεθνών παρατηρητών.
Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι θα διερευνηθούν όλα τα περιστατικά βίας που εκτυλίχθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία από μια επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της ΕΕ ενώ υπάρχει η δέσμευση ότι η χώρα δεν θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα απόσχουν από κάθε πράξη βίας.
Την ίδια στιγμή, τα επεισόδια στο Κίεβο συνεχίζονται.
Ενδεικτικό της εύθραυστης κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία είναι αναφορές ότι αστυνομικοί από τη δυτική Ουκρανία αλλά και πρώην βετεράνοι του πολέμου του Αφγανιστάν και πρώην αστυνομικοί έχουν μεταβεί στην πόλη προκειμένου να συνδράμουν τους διαδηλωτές.
Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, οι νεκροί στην χώρα ανέρχονται στους 77 και οι τραυματίες στους 577 από τα επεισόδια που εκτυλίσσονται από τις 18 Φεβρουαρίου.
«Είναι λυπηρό ότι κάποιοι επιχειρούν να διχάσουν το λαό της Ουκρανίας είτε είναι διαδηλωτές είτε αστυνομικοί» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Vitaliy Zakharenko, υπογραμμίζοντας πως οι αστυνομικοί προέρχονται από το λαό και πάντα ήταν με το λαό ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πολιτικοί προκειμένου να τους διχάσουν.
Ο υπ.Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι δόθηκε οπλισμός στους αστυνομικούς προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως άμυνα στα πυρά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ενώ απευθυνόμενος στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης είπε πως πρέπει να καταλάβουν ότι υπερασπίζοντας τους εξτρεμιστές κάνουν πόλεμο όχι στην κυβέρνηση ή στην αστυνομία αλλά στον εαυτό τους και στην ίδια την πατρίδα.
Σημειώνεται πως χθες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk είχε αναφέρει ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας) κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014. 
«Συμφωνήθηκε ότι θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι έτοιμος να συμφωνήσει να συσταθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος της Ουκρανίας ως το καλοκαίρι» δήλωσε χθες ο Donald Tusk. «Όμως η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται», πρόσθεσε χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξεις του.
Σε σημερινές του δηλώσεις πάντως ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έσπευσε να σημειώσει πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία για την Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι διαδηλωτές πρέπει να αποδεχθούν τους όρους της συμφωνίας που πρόκειται να ανακοινώσει ο Yanukovich.

Υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ουκρανίας σε «CCC» από την Standard & Poor’s
Την ίδια στιγμή πάντως άσχημα είναι τα νέα για την οικονομία της Ουκρανίας. 
Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ουκρανία στην κατηγορία «CCC» από «CCC+» με αρνητικό outlook, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για χρεοκοπία καθώς η εν εξελίξει πολιτική κρίση θέτει δυσκολίες στις προσπάθειες και στην ικανότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της ενώ παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με την χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία.
Ξεπερνά τους 100 ο αριθμός των νεκρώνΣτο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 100, ενώ μόνο χθες Πέμπτη, εκτιμάται πως σκοτώθηκαν περίπου 70 άτομα. Μάλιστα, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών κάνει λόγο για 500 και πλέον, τραυματίες.
Παράλληλα, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων της ουκρανικής κυβέρνησης, η απαγόρευση εισόδου των κυβερνητικών στελεχών στις χώρες της Ε.Ε. και η αναστολή εισαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τηλεφωνική επικοινωνία, με την Angela Merkel είχε νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.

Λίγες ώρες διήρκησε η εύθραυστη εκεχειρία
Λίγες μόλις ώρες διήρκεσε η εύθραυστη εκεχειρία, στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yanukovich και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, καθώς νέα βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν από το πρωί της Πέμπτης στο Κίεβο ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.
Bέβαια, η εικόνα που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στο Κίεβο είναι πραγματικά χαοτική. 
Κατά τη διάρκεια των νέων σκληρών και αιματηρών συγκρούσεων οι διαδηλωτές κατάφεραν να επανακαταλάβουν την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.
Η ουκρανική τηλεόραση έδειξε εικόνες από τα σώματα δύο ανθρώπων, τα οποία κείτονταν στο οδόστρωμα και ήταν καλυμμένα με κουβέρτες, την ώρα που διαδηλωτές εμφανίζονταν να μεταφέρουν τραυματίες σε ασθενοφόρο αλλά και να μεταφέρουν σε άγνωστο σημείο αστυνομικούς που είχαν «συλληφθεί» από το πλήθος.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που μεταδίδονται για την εξέλιξη των συγκρούσεων είναι πραγματικά συγκεχυμένες. 
Νωρίτερα μεταδόθηκε ότι εντοπίστηκαν νεκροί στο λόμπι του ξενοδοχείου «Ουκρανία», μεταδίδεται ακόμα ότι υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι πυροβολούν διαδηλωτές που βρίσκονται στα οδοφράγματα ενώ φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι μέτρησε 15 πτώματα, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σήμερα στους 35. 
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας διέψευσε την είδηση που είχε μεταδοθεί νωρίτερα ότι δηλαδή κατόπιν των νέων επεισοδίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κίεβο αποχώρησαν από την χώρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, οι τρεις Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών παραμένουν στο Κίεβο και θα συναντηθούν κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας αλλά και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράντ Φαμπιούς πριν ξεσπάσουν τα νέα βίαια επεισόδια.
Σε ανακοίνωση της το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος και οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης κηρύσσουν ανακωχή, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να τερματιστεί το πολυήμερο αιματοκύλισμα.
Αρχικά, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες στους δρόμους του Κιέβου και μετέπειτα, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τελεσίδικο τερματισμό του αιματοκυλίσματος.
Επιδίωξη του πολιτικού προσωπικού συνιστά η ομαλοποίηση της κατάστασης και η επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.  

Τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Putin
Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin και η καγκελάριος της Γερμανίας, A. Merkel, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Ο πρόεδρος και η καγκελάριος μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την επιδείνωση της κατάστασης που έχει οδηγήσει σε δεκάδες απώλειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ρωσικής προεδρίας ο Putin τόνισε την ανάγκη οι χώρες της Δύσης «να σταματήσουν τον κατηγορηματικό τόνο προς την ουκρανική ηγεσία και τελικά να καταδικάσουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ευθύνονται για εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές πράξεις».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, τέλος, στην ανάγκη άμεσης δράσης για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας αλλά και να είναι σε συνεχή επαφή για το θέμα.

Ρωσία – Δεν ακυρώνουμε τη βοήθεια αλλά πρώτα πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση
Η Ρωσία δεν ακυρώνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης βοήθειας προς την Ουκρανία, ωστόσο πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Putin, Dmitry Peskov, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων RIA. 
O Putin έχει υποσχεθεί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, δάνειο ύψους 15 δις. dολ και μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο, ως αντάλλαγμα στην απόφαση του Νοεμβρίου να διακόψει τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις της με την Ε.Ε.

Εικόνες χάους - Το χρονικό 
Εικόνες χάους, βίας και αίματος μεταδίδονται από το Κίεβο. Πρόκειται για τα πιο βίαια και αιματηρά επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Επίκεντρο των οδομαχιών η κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου σημειώθηκαν και τα πιο σκληρά επεισόδια και συγκρούσεις.
Σε διάγγελμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Victor Yanukovich απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των αιματηρών ταραχών, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης», υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο πως η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εμφύλια σύρραξη.
Ο Yanukovich προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να «μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους» ενώ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους «δρόμους». 
«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο.Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.
«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ωστόσο, σε μία κοίνη αναδίπλωσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος έπαψε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του στρατού. Νέος επικεφαλής αναλαμβάνει ο αρχηγός του ναυτικού.
Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Yanukovich να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου.

Kαταδίκη της βίας από τον Obama
Σκληρή επίθεση προς την ουκρανική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Barack Obama, ο οποίος την χαρακτήρισε ως κύρια υπεύθυνη για το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών.
«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να επιδείξει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και να μην οξύνει τη βία» επισήμανε ο Barack Obama.
Απευθυνόμενος προς τους ειρηνικούς διαδηλωτές, ο Αμερικανός πρόεδρος τους κάλεσε να παραμείνουν ειρηνικοί

Eπικοινωνία Barroso - Yanukovich
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Victor Yanukovich, είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.M. Barroso.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο J.M. Barroso μετέφερε στον Ουκρανό πρόεδρο τον αποτροπιασμό του για τις πρόσφατες αναταραχές στο Κίεβο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες.
Παράλληλα, τον κάλεσε να σταματήσει αμέσως τη βία και να πάψει να χρησιμοποιεί το στρατό ως μέσο επίλυσης πολιτικών προβλημάτων.
Επίσης, αποσαφήνισε πως ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης είναι η αποτροπή της βίας, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπεράσπιση της ελευθερίας. 
Τέλος, ο J.M. Barroso επανέλαβε την ολόθερμη στήριξη της Ευρώπης στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της βίας.

Aποχωρεί από την Ουκρανία η ΕΤΕπ - Αναστέλλεται η δραστηριότητά της
Την αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
 «Προς το παρόν η κατάσταση είναι τόσο σκληρή που, από πολιτική σκοπιά, θα στέλναμε ένα λάθος μήνυμα αν δραστηριοποιούμασταν στην Ουκρανία», υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.
 «Προς το παρόν δεν διαπραγματευόμαστε. Υπήρχε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα ερευνούσαμε κάποιους τομείς για επενδυτικές δραστηριότητες, κάτι που θα απαιτούσε μετάβαση στην Ουκρανία, και το σταμάτησα χθες το βράδυ» εξήγησε εν συνεχεία.

Ουκρανία - Ισχυρό πλήγμα -4,2% στο Χρηματιστήριο με φόντο τις αιματηρές συγκρούσεις - «Βουτιά» -1% και στη γρίβνα
Η απόδοση των εντόκων γραμματίων που λήγουν τον Ιούνιο, εκτοξεύθηκε στο 27,99%, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα
Βαρύ πλήγμα δέχονται ομόλογα και αγορές στην Ουκρανία, με φόντο τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο, που έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 25 ανθρώπους.
Η απόδοση των εντόκων γραμματίων που λήγουν τον Ιούνιο, εκτοξεύθηκε στο 27,99%, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα (hryvnia), υποχωρούσε 1% στα 8,95 δολάρια, ενώ το Χρηματιστήριο του Κιέβου υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας απώλειες -4,2%.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ουκρανικά assets.
Όπως σχολιάζει ο Vladimir Osakovskiy, οικονομολόγος της Bank of America με έδρα της Μόσχα, μιλώντας στο Bloomberg,
«Το θολό τοπίο στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, θα αυξήσει τους κινδύνους σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους».
Η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδα ρεκόρ και συναλλαγματικά αποθέματα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, έχει υποχρεώσεις ύψους 17 δισ. δολ. μέχρι τα τέλη του 2015.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας ύψους 15 δισ. ευρώ, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί λύση στα τεράστια προβλήματα της Ουκρανίας.

Τα καταστροφικά σενάρια περί διάλυσης της χώρας
Η νύχτα στο Κίεβο ήταν η πιο αιματηρή στην σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της Ουκρανίας.
Τα επεισόδια κρατούν από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και η χώρα «χωρίστηκε» στα δύο σχετικά με τη μελλοντική πορεία της.
Εάν δηλαδή θα μείνει προσκολλημένη στη «μαμά Ρωσία», όπως επιθυμούν οι οπαδοί του προέδρου Yanukovich ή εάν θα προχωρήσει στους δεσμούς της με τη Δύση, όπως επιθυμούν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης.
Πάνω σε αυτό το δίλημμα έχουν «κτιστεί» οι συγκρούσεις των τελευταίων μηνών.
Τα πράγματα ξέφυγαν γρήγορα από κάθε έλεγχο, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν το Κοινοβούλιο και ενώ οι Αρχές τους είχαν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου έχουν εγκατασταθεί εδώ και εβδομάδες προκειμένου να επιστρέψει η ομαλότητα στο Κίεβο και στην χώρα.
Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν βίαιες συγκρούσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, παραπέμπουν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν και άρχισε να καταρρέει η Σοβιετική Ένωση, κυρίως στα κράτη της Βαλτικής και του Καυκάσου.
Σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle διερωτάται εάν αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν και το ενδεχόμενο διάλυσης της Ουκρανίας.
Το δημοσίευμα ανατρέχει στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η χώρα μετά την ανεξαρτησία της ήταν πάντα διαιρεμένη.
Στο δυτικό τμήμα της χώρας κυριαρχούν οι εθνικιστές, οι οποίοι δεν τρέφουν κανένα αίσθημα συμπάθειας για τη Ρωσία, σε αντίθεση με το ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι κάτοικοι διάκεινται θετικά απέναντι στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το Κίεβο δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τον νυν πρόεδρο Yanukovich, οι εξαιρετικά φιλικοί δεσμοί του οποίου με τη Ρωσία του Putin αρχίζουν και κλονίζονται καθώς το Κρεμλίνο δεν διστάζει πλέον ανοικτά να «αδειάζει» τον άλλοτε «προστατευόμενο» του στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει φανεί αποφασιστικός απέναντι στους διαδηλωτές.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές στη Ρωσία που ζητούν να δοθεί μια μεγαλύτερη αυτονομία στο ανατολικό τμήμα της χώρας (είναι το πιο αναπτυγμένο βιομηχανικά), ευελπιστώντας ακόμα και στην προσάρτηση του.
Την ίδια στιγμή που η Δύση ζητά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Ουκρανία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακωθεί η ένταση, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καλούν τη Δύση να παρέμβει και να μην παρακολουθούν άπραγοι «έναν αιματοβαμμένο δικτάτορα να σκοτώνει το λαό του», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν.

(πρώτη ενημέρωση, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 21:23)

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου