.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο  Ιωάννης  Καποδίστριας υπήρξε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Ένας άνθρωπος με απίστευτα  αποθέματα δύναμης και αντοχής. Ένας διεθνούς επιπέδου διπλωμάτης και πολιτικός. Ένας πολιτικός που δε δέχτηκε ποτέ το μισθό του ως κυβερνήτης. Πιο σωστά ακόμα, έπαιρνε το μισθό του και αμέσως τον έδινε σε κάποια χήρα, σε κάποιο ορφανό.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας - πίνακας του Διονυσίου Τσόκου

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776. Ο πατέρας του καταγόταν από οικογένεια ευγενών. Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Παταβίας (Πάντοβα) της Ιταλίας. Το 1809 ο Καποδίστριας εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία της Ρωσίας, κατόπιν προσκλήσεως του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄, αφού τα προηγούμενα έτη είχε διατελέσει Διοικητής της Ιονίου Πολιτείας και Γραμματέας της Επικρατείας. Μετά από μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες, ο Τσάρος τον έχρισε Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1816 έως και τι 1822. Το 1822 εγκαταστάθηκε στη Γενεύη λαμβάνοντας τον τίτλο του επίτιμου πολίτη. Μένει εκεί έως το 1827.
Στις 30 Μαρτίου 1827 η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη και έπειτα από διαβουλεύσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξασφάλιση υποστήριξης στο  νεοσύστατο ελληνικό κράτος έφτασε στο Ναύπλιο στις 7 Ιανουαρίου 1828. Μαζεύει πολλά χρήματα από δάνεια και προσφορές, ώστε όταν φθάνει στην Ελλάδα έχει ήδη έτοιμο το πρώτο ελληνικό δημόσιο ταμείο.
Ήθελε να κάνει την Ελλάδα ένα ισχυρό κράτος, γι’ αυτό και πήρε μέτρα αμέσως μόλις έφτασε από το εξωτερικό. Πίστευε πως η σωτηρία της Ελλάδας μόνο από τη θάλασσα μπορεί να έρθει και γι’ αυτό και οργάνωσε τον διαλυμένο ελληνικό εμπορικό στόλο. 
Πάταξε την πειρατεία στην οποία μετά μανίας είχαν αρχίσει να επιδίδονται οι ηρωικοί πυρπολητές του Αγώνα. Μετέτρεψε σε οργανωμένο στρατό τις μικρές και σκόρπιες αντάρτικες ομάδες, ίδρυσε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που υπάρχει ακόμα και σήμερα και που αρχικά λειτούργησε στο Ναύπλιο επί των ημερών του. Παράλληλα, συγκρότησε ομάδες καταδρομών  υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη για την εκδίωξη των τελευταίων Τούρκων στη Στερεά.
Επιπλέον, ίδρυσε Εθνική Τράπεζα, αλλά με το θάνατό του την κατήργησαν οι παρατραπεζίτες. Στα πλαίσια αυτά, έφτειαξε μία νέα εθνική νομισματική μονάδα, τον Φοίνικα, αντικαθιστώντας το τουρκικό γρόσι.
Γέμισε την Ελλάδα γεωργικές σχολές, γιατί πίστευε στην επιστημονική καλλιέργεια της γης, η οποία αποτελούσε νέα πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Πρώτος εισήγαγε στην Ελλάδα την καλλιέργεια της πατάτας, και από τότε αυτή έγινε μέρος της διατροφής του Έλληνα. Ενθάρρυνε την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της μουριάς και έμαθε στους Έλληνες ότι ο μεταξοσκώληκας  είναι ένα έντομο που δόξασε την Κίνα (όπως και το Βυζάντιο).
Για να καταπολεμήσει την υπάρχουσα αταξία του εκκλησιαστικού βίου, τις καταχρήσεις ολίγων κληρικών και για να επιβάλλει τον περιορισμό του κλήρου στα εκκλησιαστικά έργα του, διόρισε μια επιτροπή αρχιερέων ενθαρρύνοντάς τους να λειτουργήσουν ως οργανωμένο θεσμικό σώμα.
Όμως το μεγάλο του πάθος ήταν η παιδεία, παρά τα όσα διέδιδαν οι αντίπαλοί του. Φιλοδοξούσε να κάνει το νησί μας, το νησί της Αίγινας, κάτι σαν νησίδα της παιδείας. Έδωσε εντολή στον Αντρέα Μουστοξύδη που ήταν ένα είδος  υπουργού Παιδείας να οργανώσει στην Αίγινα ένα σχολείο – ορφανοτροφείο για τα ορφανά του πολέμου, που σε ελάχιστο χρόνο έγινε ένα υποδειγματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Συγκέντρωσε εκεί τους δασκάλους του γένους τόσο  από την Ελλάδα, όσο και  από τον ελληνισμό της διασποράς και τους άφησε να παραθερίζουν συζητώντας αδιάκοπα για το μέλλον της παιδείας.
Αν και δημιούργησε ελληνικό και γαλλικό τυπογραφείο στην Αίγινα, πραγματοποίησε διώξεις εναντίον του Τύπου. Κριτική του ασκήθηκε και για την τοποθέτηση των δύο αδελφών του Βιάρου και Αυγουστίνου στις δύο θέσεις, αυτές του αρχιναυάρχου  και  αρχιστράτηγου αντίστοιχα. Κάποιοι ιστορικοί φτάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι αυτές οι επιλογές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση του Κυβερνήτη.
Ο πρώτος εθνικός διχασμός είναι πραγματικότητα το 1831. Οι πιο ισχυρές, και από οικονομικής και από πολιτικής απόψεως οικογένειες που υπάρχουν στην Ελλάδα και πριν και κατά και μετά την Επανάσταση, ήταν αυτοί των Κουντουριωτών και Μιαούληδων της Ύδρας, κι ήταν αυτοί που οργάνωσαν την αντιπολίτευση κατά του Κυβερνήτη. Ανακηρύσσουν την Ύδρα αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος. Όμως πριν την ανταρσία της Ύδρας, στο λιμάνι της Μάνης οι άρχοντες της περιοχής υψώνουν την επαναστατική σημαία. Μάλιστα, καταρτίζουν και επαναστατική επιτροπή και ξεκινούν να ελευθερώσουν την Καλαμάτα απ τους… Έλληνες. Ο Καποδίστριας έθεσε υπό επιτήρηση όσους άρχοντες ζούσαν στο Ναύπλιο. Τότε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ζήτησε να πάει στη Μάνη, για να κατευνάσει τα πνεύματα και, επειδή ο Καποδίστριας δεν το επέτρεψε, το έσκασε. Συνελήφθη και κλείστηκε στην Ακροναυπλία.
Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831 σε ηλικία 55 ετών, στην πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα του Ναυπλίου από τον αδελφό του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνο, και τον γυιο του, Γεώργιο. Πυροβολούν και οι δύο μαζί, αλλά ο Γεώργιος αστοχεί και τον καρφώνει στην καρδιά ο Κωνσταντίνος. Ο Κυβερνήτης είναι νεκρός. Και μαζί του η Ελλάδα που ονειρεύτηκε.
Ο Καποδίστριας απέτυχε να ολοκληρώσει το όραμά του, γιατί οι Έλληνες  δεν ήθελαν να έχουν ένα δημοκρατικό  κράτος. Δημοκρατία έλεγαν  και εννοούσαν την ευχέρεια του καθενός επιτήδειου να κάνει ό,τι θέλει (πειρατείες, ληστείες συνωμοσίες  κλπ) εις βάρος του εξαθλιωμένου λαού. Ούτε και σήμερα θέλουν να έχουν ένα τέτοιο κράτος. Ένα κράτος που να υπολογίζει όχι πρώτα τα συμφέροντα των ιδίων των δυνατών, αλλά τα συμφέροντα του λαού. Να σέβονται και να υπολογίζουν τις αποφάσεις και τις επιθυμίες του.  Τις συνέπειες τις γνωρίζουμε και τις πληρώνουμε ακόμα.
Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένας πολύ τίμιος άνδρας. Μακάρι η Ελλάδα να είχε ανάμεσα στα μέλη του σημερινού Κοινοβουλίου πολλούς ανθρώπους σαν και αυτόν.
της Βέρας Καλαντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου