.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Στα 321,8 δισ. ευρώ ή στο 176% του ΑΕΠ «εκτοξεύτηκε» το δημόσιο χρέος τον Σεπτέμβριο - Κατέγραψε αύξηση 18,3 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο


Στα 213,8 δισ. ευρώ τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από την τρόικα
Άγος αποτελεί για την ελληνική οικονομία το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο παρά το PSI+ («κούρεμα») και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η τάση του παραμένει αυξητική θέτοντας εν αμφιβόλω την βιωσιμότητά του - ζήτημα το οποίο έχει εξελιχθεί σήμερα σε μεγάλη διελκυνστίδα μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Μέσα σε ένα χρόνο από τον Σεπτέμβριο του 2012, μέχρι τον ίδιο μήνα φέτος το κρατικό χρέος «φούσκωσε» κατά 18,3 δις. ευρώ φθάνοντας στα 321,8 δις. ευρώ ή στο 176% του ΑΕΠ από 303,5 δις. ευρώ (156,6% του ΑΕΠ) τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Από την αρχή του έτους, προστέθηκαν στο χρέος 16,3 δις. ευρώ, ενώ μέσα σε τρεις μήνες (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2013) το χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αν γινόταν ένας επιμερισμός του συνολικού χρέους της χώρας με τον αριθμό των ελλήνων πολιτών προκύπτει για τον καθένα μας επιβάρυνση 29.260 ευρώ.
Κύριο χαρακτηριστικό των σημερινών δανεικών της χώρας είναι ότι αυτά έχουν ληφθεί κυρίως από κεντρικές κυβερνήσεις καθώς οι ιδιώτες δανειστές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι μετά τις αναδιαρθρώσεις που έγιναν.
Τα δάνεια που πήρε η χώρα μας από την τρόικα ανέρχονται σε 213,8 δις. ευρώ (!) αυξημένα κατά 65 δις. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2012. Μέχρι τότε η Αθήνα είχε δανειστεί 148,8 δις. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, τα δάνεια σε ευρώ αντιστοιχούν στο 95,7% του χρέους και το 28,4% από αυτά είναι σταθερού επιτοκίου.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι ο κρατικός κορβανάς είχε πριν από ένα δίμηνο υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που έφθαναν τα 7,548 δις. ευρώ ελέω της βαριάς φορολογίας και των μαζεμένων εκκαθαριστικών που έλαβαν και πλήρωσαν οι πολίτες το φετινό Φθινόπωρο.
Ωστόσο, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (επιστροφής της οποίας αναμένεται να καθυστερήσει πέραν της 2ας Δεκεμβρίου) και οι λήξεις ομολόγων θα αναγκάσει την χώρα, πολύ σύντομα, να «ροκανίσει» τα έτοιμα.
Στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 1,850 δις. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ), ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα.
Πάντως, τα δύσκολα θα έρθουν το καλοκαίρι του 2014 που ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να πληρώσει μόνο για δύο μεγάλα ομόλογα που λήγουν μέσα στον Αύγουστο 12,5 δις. ευρώ.
Οι ανάσες που παίρνει η Ελλάδα από την αναδιάρθρωση του χρέους ( κούρεμα και επαναγορά) αποτυπώνονται στην σταδιακή μείωση των τοκοχρεωλυσίων που καταβάλει κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση των δανείων. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν το 2014 κατά 50% στα 6,1 δισ. ευρώ από 12,224 δισ. ευρώ φέτος, και θα σταθεροποιηθούν στα 6,15 δισ. ευρώ το 2014.
Βέβαια, «έκρηξη» δαπανών για χρεολύσια θα σημειωθεί μετά το 2020 λόγω της χρονικής επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανεικών, απόρροια του PSI. H μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους έχει φθάσει τα 16 χρόνια (από 15 πέρυσι και 6 το 2011), ενώ στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν ξεπερνά τα 7 έτη.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη βουλή το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φθάσει τα 320 δις. ευρώ το 2014, μόλις 1 δις. ευρώ πιο κάτω από τα επίπεδα των 321 δις. ευρώ ( 175,5% του ΑΕΠ) που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος.
ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου