.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η σύγκρουση με την Ε.Ε. είναι αναπόφευκτη


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

(Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ» στο τέλος του κειμένου)

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ: Κύριε Λαφαζάνη, μετά από πέντε και πλέον χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως φτάνουμε στην άκρη του τούνελ. Με βάση τους υπολογισμούς της στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα- έστω και μικρό- και από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα μπούμε στη φάση της ανάπτυξης. Έτσι έχουν τα πράγματα; Ποια είναι η δική σας γνώμη;

ΑΠ: Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία συνεχώς επιχειρεί, με τη βοήθεια των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, να διαμορφώνει «μαγικές εικόνες» για να συγκαλύψει την εφιαλτική πραγματικότητα. Δεν νομίζω, όμως, ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραπλανήσει αλλά μάλλον εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους πολίτες με την κακόγουστη προπαγάνδα της.

Το περίφημο και ασήμαντο πρωτογενές πλεόνασμα των 330 εκατ. ευρώ συνιστά ....
περισσότερο ένα τεχνητό λογιστικό κατασκεύασμα παρά μια αληθινή εξέλιξη, ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη εντός του 2014, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, μοιάζει κυρίως με φανταστική ανακάλυψη.

Για να συνεννοηθούμε. Το δίλημμα της χώρας δεν είναι αν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ή όχι. Ακόμα και αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται σε λεηλασία εισοδημάτων και κατάρρευση των κρατικών δαπανών, όπως συνέβη το 2013 και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τότε οι επιπτώσεις του στην οικονομία και την κοινωνία είναι θανατηφόρες, ενώ το πλεόνασμα υπό τέτοιες συνθήκες είναι εύθραυστο και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί απαιτεί ακόμα περισσότερη λιτότητα και επομένως περισσότερη ύφεση και τα επόμενα χρόνια.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΕΡ: Υπάρχει βεβαίως και το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού που για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 υπολογίζεται στα πέντε με έξι δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα ως τα τέλη του 2015 δεν θα ξεπεράσει τα 10,5 δισ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την βεβαιότητα ότι για την κάλυψη αυτού του κενού η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα και να προχωρήσει στην υπογραφή νέου μνημονίου. Εκείνη το αρνείται. Από πού αντλείτε την βεβαιότητα ότι θα πάμε σε λήψη νέων μέτρων;

ΑΠ: Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι τόσο βέβαια για το 2014 και τα επόμενα χρόνια με ορίζοντα το 2016, όσο βέβαιον είναι ότι ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή.
Μάλιστα, αυτά τα μέτρα θα πάρουν τη μορφή πραγματικής καταιγίδας και θα έχουν φρικτές κοινωνικές επιπτώσεις.

Είναι σίγουρο ότι η χώρα θα έχει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό και ταυτόχρονα ένα εξίσου υψηλό δημοσιονομικό κενό αρχής γενομένης και για τα δύο από το 2014.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειασθεί νέα πρόσθετη τροϊκανή χρηματοδότηση από το 2014 για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, πράγμα που σημαίνει και νέο τρίτο μνημόνιο, ενώ θα οδηγηθεί και σε βροχή νέων μέτρων για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.

Δυστυχώς αυτός είναι ο φαύλος μνημονιακός τροϊκανός κύκλος.

Ήδη ο Γ. Στουρνάρας έχει εξαγγείλει το κλείσιμο σειράς δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, την περικοπή συντάξεων στα ειδικά ταμεία, τσεκούρι στα εφάπαξ και τις πρόωρες και είμαστε ακόμα στην αρχή…

ΕΡ: Θεωρείτε αδύνατο αυτή η κυβέρνηση να έλθει σε μία πολιτική συμφωνία με τους δανειστές χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα τη στιγμή μάλιστα που γίνεται φανερό πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει; Ρωτώ γιατί όλη η κινητικότητα της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα προς τα εκεί συγκλίνει κι αυτό φαίνεται πως είναι η επιδίωξή της. Η πολιτική συμφωνία…

ΑΠ: Μα σας είπα ότι πέραν από την αρνητική επίδραση που θα έχουν μέσα στο 2014 μέτρα που έχουν ψηφισθεί το 2013 και θα αρχίσουν για πρώτη φορά να εφαρμόζονται με την επόμενη χρονιά, ήδη ο Γ. Στουρνάρας έχει εξαγγείλει βροχή νέων «ολοκαίνουργιων» μέτρων για το 2014.

Η πολιτική συμφωνία, στην οποία αναφέρεσθε, με τους δανειστές είναι «όνειρο θερινής νυκτός». Πολιτική συμφωνία υπάρχει. Είναι το υπάρχον μνημονιακό πρόγραμμα. Και αυτή την πολιτική συμφωνία καλείται να εφαρμόσει η παραδομένη κυβέρνηση του ελληνικού προτεκτοράτου. Και αυτή η συμφωνία επιβάλλει νέα μέτρα.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΡ: Ας δούμε όσα είπαμε μέχρι τώρα με άλλη προβολή. Αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο το πρωί την διακυβέρνηση της χώρας. Πως θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα πιεστικά προβλήματα; Γιατί εσείς δεν θα πάτε σε μέτρα; Μαγικές λύσεις ασφαλώς δεν έχετε, οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας είναι συγκεκριμένες στην παρούσα φάση όπως και οι δεσμεύσεις της.

ΑΠ: Πράγματι, δεν έχουμε μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν τέτοιες και φυσικά δεν τις υποσχόμαστε. Το πρώτο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να διεκδικήσει τη διαγραφή του χρέους, τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου, προκειμένου να ανακουφίσει τον προϋπολογισμό γενικά και ειδικά από το μεγάλο βάρος των τοκοχρεολυσίων. Το δεύτερο που θα κάνουμε είναι να πλήξουμε την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης φορολογικής μεταρρύθμισης. Το τρίτο είναι η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών για μια στοχευμένη σεισάχθεια των ιδιωτικών δανείων και μια νέα αναπτυξιακή και κοινωνική πιστωτική πολιτική. Και φυσικά πρώτα απ’ όλα θα ακυρώσουμε τα μνημόνια, που έχουν στον πυρήνα τους τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. Σκιαγράφησα πρώτα μέτρα σε έναν ευρύ κατάλογο. Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι βέβαια εύκολο. Όμως, είναι μια δέσμη μέτρων απόλυτα αναγκαία και αναντικατάστατα ρεαλιστική για να βγούμε από την κρίση.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΕ

ΕΡ: Θα σας θέσω κ. Λαφαζάνη το ερώτημα όπως το αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης. Υπάρχει εναλλακτική λύση στο σημερινό πρόβλημα της Ελλάδας χωρίς να βγάζει τη χώρα από το ευρώ και σε τελευταία ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΑΠ: Μια προοδευτική εναλλακτική λύση στη χώρα οφείλει να ξεκινήσει, ανάμεσα στα άλλα, από την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του και την εθνικοποίηση των τραπεζών. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αυτά τα αφετηριακά μέτρα θα πρέπει να τα εφαρμόσει, να τα ακολουθήσει μέχρι τέλους και να τα υποστηρίξει πλήρως με όσες ρυθμίσεις χρειάζονται να τα συνοδεύσουν και να τα συμπληρώσουν για να ολοκληρωθούν. Και η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να το πράξει αυτό με ακλόνητη σταθερότητα και συνέπεια, αποκρούοντας κάθε λογής εκβιασμούς, απειλές και διλήμματα, ακόμα και αν αφορούν την παρουσία στην ευρωζώνη. Πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει την εφαρμογή του προγράμματος που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και το συμφέρον της χώρας.

ΕΡ: Κι αν χρειαστεί σύγκρουση με τους ευρωπαίους εταίρους, ακόμη και ρήξη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο; Γνωρίζω ότι εσείς έχετε ταχθεί ακόμη και υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Με ενδιαφέρει όμως αν πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάει σε τέτοιες επιλογές γιατί υπάρχουν και οι εκ διαμέτρου αντίθετες- από τις δικές σας- απόψεις στο κόμμα σας.

ΑΠ: Η σύγκρουση και η ρήξη με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Γερμανία και την ΕΕ είναι αναπόφευκτη. Χωρίς αυτές τις συγκρούσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα από το πρόγραμμά του. Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση πρέπει, όπως ήδη σκιαγράφησα, να εγκαταλείψει μνημόνια και νεοφιλελεύθερα δόγματα και επομένως να ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική πορεία από εκείνη που ακολουθεί σήμερα η ΕΕ.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΩΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΕΡ: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ποια είναι η δική σας γνώμη; Ο κίνδυνος της αναβίωσης του φασισμού τελείωσε για την Ελλάδα ή όχι; Κι αν όχι πως βλέπετε να αντιμετωπίζετε;

ΑΠ: Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται απλώς και μόνο με διωκτικά και δικαστικά μέτρα. Όσοι έχουν μια τέτοια άποψη αυταπατώνται. Το μείζον για την πραγματική περιθωριοποίηση του νεοφασισμού και του νεοναζισμού στη χώρα είναι μια μεγάληπροοδευτική, ιδεολογική, πολιτική και πολιτιστική προσπάθεια στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς και κυρίως η γρήγορη απαλλαγή της χώρας από την Τρόικα και τα μνημόνια, προκειμένου να υπάρξει μια νέα πορεία εθνικής ανεξαρτησίας ανακούφισης των εργαζομένων και σταδιακής ανόρθωσης του τόπου. 

ΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ

ΕΡ: Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας σε κινήσεις αστυνομικού και δικαστικού χαρακτήρα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΑΥΓΗ έγραψε για σχέδιο πολιτικής προβοκάτσιας σε βάρος της Αριστεράς και τον κινημάτων κι όπως το περιέγραφε αυτό θύμιζε καραμπινάτο πραξικόπημα με πολιτικό μανδύα.

ΑΠ: Δυστυχώς όσο η κυβέρνηση εμμένει στις τροϊκανές – μνημονιακές επιλογές τόσο θα απαιτούνται όλο και πιο σκληρά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι για να περάσουν θα επιβληθεί ένας ακόμα πιο επιθετικός άγριος αυταρχισμός. Ο τροϊκανός μνημονιακός δρόμος οδηγεί τη χώρα σε ένα είδος κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι σκοτεινά κέντρα και παρακρατικοί κύκλοι είναι δυνατόν, αξιοποιώντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό, να επιχειρήσουν «προβοκάτσιες» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Σήμερα όσο ποτέ η διασφάλιση των δημοκρατικών εξελίξεων απαιτεί μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΡ: Πόσο πιθανή βλέπετε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή, την στήριξη ή και την ανοχή των υπόλοιπων δυνάμεων της Αριστεράς. Ρωτώ γιατί το ΚΚΕ έχει αποκλείσει μια τέτοια προοπτική και χαρακτηρίζει το κόμμα σας κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.

ΑΠ: Η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πρώτα από όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι απολύτως αναγκαία και κρίσιμη για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί σε πρώτη δύναμη στις εκλογές και εμφανιστεί αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα δρόμο απαλλαγής της χώρας από την τρόικα, τα μνημόνια και το χρέος, τότε όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα «υποχρεωθούν» να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια. Αν δεν το κάνουν το πολιτικό τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι πολύ σκληρό.

από το «iskra.gr»

Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ»: Ο κ. Λαφαζάνης ισχυρίζεται: «Η σύγκρουση και η ρήξη με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Γερμανία και την ΕΕ είναι αναπόφευκτη. Χωρίς αυτές τις συγκρούσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα από το πρόγραμμά του. Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση πρέπει, όπως ήδη σκιαγράφησα, να εγκαταλείψει μνημόνια και νεοφιλελεύθερα δόγματα και επομένως να ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική πορεία από εκείνη που ακολουθεί σήμερα η ΕΕ.».

Συμφωνούμε, όμως έχουμε να θέσουμε ορισμένα ερωτηματικά που προκύπτουν: 

1ον: Πως προετοιμάζεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για μια τέτοια σύγκρουση; Ποιο είναι το σχέδιό του;
2ον: Πως προετοιμάζει και οργανώνει το λαό και την κοινωνία ευρύτερα γι’ αυτή τη κορυφαία σύγκρουση;
3ον: Ο αγώνας στις μέρες μας και κάτω από τις συνθήκες που εξωγενώς επιβλήθηκαν με βίαιο τρόπο και με τη συμπαράταξη ντόπιων δυνάμεων, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «συνταγματικό τόξο», έχει προσλάβει εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά;
4ον: Κατά τον κ. Λαφαζάνη αρκεί η συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων σε μια τέτοια προοπτική ρήξης και ανατροπής; Γιατί αποκλείει κι αν δεν αποκλείει, γιατί δεν αναφέρεται στην αναγκαιότητα μιας ευρύτερης δημοκρατικής και πατριωτικής συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της κοινωνίας που μαστίζονται από την κρίση και είναι έτοιμες να συμπαραταχθούν αγωνιστικά, πέραν των παραδοσιακών σχημάτων σε ένα πραγματικά μεγάλο λαϊκό, πατριωτικό, δημοκρατικό και προπαντός νικηφόρο μέτωπο; Τελικά ο αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση είναι υπόθεση μόνο της αριστεράς και όχι όλου του λαού;

Για το "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ-ΕΠΑΜ" Όθωνας Κουμαρέλλας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου