.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πλεόνασμα για τα πανηγύρια…

 
staikouras-xristos

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΤΑΜΗΝΟΥ: ΠΩΣ «ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΝ» ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Δημοσιονομικό… μακιγιάζ, που μεταμορφώνει ένα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2,6 δισ. σε ισόποσο πλεόνασμα, περιλαμβάνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2013, τα οποία σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τον στόχο της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια ομοβροντία καλών ειδήσεων πριν από τη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.


2,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ το έλλειμμα που έγινε… πλεόνασμα

Του Ανδρέα Ζανού

Δημοσιονομικό… μακιγιάζ, που μεταμορφώνει ένα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2,6 δισ. σε ισόποσο πλεόνασμα, περιλαμβάνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2013, τα οποία σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τον στόχο της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια ομοβροντία καλών ειδήσεων πριν από τη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Τρύπα 1 δισ. ευρώ

Τη διαφορά έκανε η θεαματική αλλά «εικονική» βελτίωση των εσόδων, σε μια περίοδο μάλιστα που καταγράφεται τρύπα 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν το επτάμηνο στα 30,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,3 δισ. ευρώ (8,1%) σε σχέση με τον στόχο για έσοδα επταμήνου 28,5 δισ., και κατά 3,2 δισ. ευρώ (11,4%) σε σχέση το ίδιο διάστημα του 2012, όταν τα έσοδα είχαν φτάσει στα 27,6 δισ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό θαύμα των πρόσθετων εσόδων ύψους 4,06 δισ. προέκυψε από τρεις πολύ συγκεκριμένες κινήσεις:

• Την καθυστέρηση της απόδοσης στην αγορά επενδυτικών δαπανών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

• Την καθυστέρηση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων ύψους 660 εκατ. ευρώ.

• Και την εγγραφή έκτακτων εσόδων με τη σφραγίδα των Βρυξελλών, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNPs).

Τα χρήματα αυτά δεν είχαν υπολογιστεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, όταν είχε τεθεί ο στόχος των εσόδων. Ηταν αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013 και αποτελούν μέρος της δόσης των 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα αυτά θα συνεχίσουν να καταγράφονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς και αναμένεται να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2025.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδεχόνταν χθες ότι, παρά το πρωτογενές πλεόνασμα, υπάρχει «τρύπα» ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα. Η τρύπα αυτή προκύπτει, αν από τα έσοδα προ επιστροφών φόρου (27,7 δισ. ευρώ) αφαιρεθούν το 1,5 δισ. ευρώ των SNPs και τα 500 εκατ. ευρώ από την καθυστέρηση της είσπραξης του ΦΑΠ του 2012.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, πάντως, ότι και αν δεν υπολογίζονταν οι επιμέρους «παρεμβάσεις», το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωνόνταν στα 2,6 δισ. ευρώ, μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από τον στόχο για έλλειμμα επταμήνου στα 3,1 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χθες:

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,9 δισ. ευρώ (+3,9% σε σχέση με πέρυσι και 2,8% έναντι του στόχου για έσοδα 26,16 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων παρέμειναν στα 27,7 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο 7μηνο σε 905 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 55% σε σύγκριση με τα 2 δισ. που αποδόθηκαν το ίδιο διάστημα πέρυσι και 42,1% (660 εκατ. ευρώ) αντί του στόχου του επταμήνου για απόδοση φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες

«Τσεκούρι» έπεσε στο μέτωπο των δαπανών. Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 25,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,8 δισ. ευρώ ή 0,2% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και 1,9 δισ. ευρώ ή 7% χαμηλότερα από τον στόχο για πρωτογενείς δαπάνες 27 δισ. που είχε τεθεί για το επτάμηνο.

Οι δαπάνες για τόκους έφτασαν στο επτάμηνο τα 4,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 55,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012, όταν οι τόκοι έφταναν τα 10,13 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ, χαμηλότερες 5% έναντι της περσινής περιόδου και 38% σε σχέση με τον στόχο για δαπάνες δημοσίων επενδύσεων 3,45 δισ. ευρώ. Η τεράστια υστέρηση ευνοεί πρόσκαιρα τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά όχι και την προσπάθεια για ανάκαμψη.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. έναντι στόχου για έλλειμμα 7,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο. Την ίδια περίοδο του 2012, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έφτανε τα 13,2 δισ. ευρώ.

Ταμειακό έλλειμμα

Το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 10,8% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 7,9 δισ. ευρώ στο τέλος του επταμήνου, έναντι 7,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ΤτΕ, στο επτάμηνο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (όπου δεν υπολογίζονται τα SNPs) κατέγραψαν μείωση κατά 4,7%, στα 24,7 δισ. ευρώ από 26 δισ. το ίδιο διάστημα του 2012.

Οι δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταβολές ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων περασμένων ετών ήταν αυξημένες κατά 3,9%, στα 33,9 δισ. ευρώ. Σε ταμειακή βάση, το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν ελλειμματικό κατά 9,4 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,7 δισ. ευρώ το 2012.

 http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου