.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Οι εθελοντές «κάηκαν» μαζί με τα δάση





ΤΡΙΤΗ, 13 Αυγούστου 2013
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1772 στις 8 Αυγούστου 2013
Το Ποντίκι

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος τελείται και φέτος το καλοκαίρι στα ελληνικά δάση, αφού δεν κατέστη δυνατό να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των… «10 εκατομμυρίων πυροφυλάκων που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας, ώστε να επιτηρούν ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και να προειδοποιούν έγκαιρα για την εκδήλωση πυρκαγιάς».
Τάδε έφη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου 2013 στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Οι… ακατάδεχτοι  Έλληνες πολίτες, όμως, λησμόνησαν να πάρουν τον φακό και να ξημεροβραδιάζονται στις βουνοκορφές της χώρας, επιμένοντας – σύμφωνα πάντα με το άρθρο του κ. Δένδια – στην «παρακμιακή νοοτροπία του “κάθομαι στο καφενείο και παίρνω ίσως, αν δεν βαριέμαι, τηλέφωνο την Πυροσβεστική”».

Την ίδια ώρα, ο «Στρατηγός Άνεμος» έκανε την καθιερωμένη αυγουστιάτικη επέλαση του – με την ισχύ του να φθάνει κατά τόπους τα οκτώ μποφόρ – και οι εμπρηστές φρόντισαν να προσθέτουν το «δικό τους λιθαράκι», έτσι ώστε οι πρώτες μέρες και νύχτες του Αυγούστου να θυμίζουν «Κόλαση του Δάντη».

Εύκολη λύση

Η απόδοση ευθυνών σε τρίτους ήταν ανέκαθεν η εύκολη λύση για κάποιον που έχει μάθει να βλέπει το δένδρο αλλά να χάνει το δάσος...

Και η ελληνική πολιτεία αποδείχθηκε απροετοίμαστη γι’ ακόμη μια φορά όσον αφορά στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Γιατί, παρότι πυροσβέστες πέρασαν την άνοιξη στην ύπαιθρο σε ασκήσεις κατάσβεσης εικονικών πυρκαγιών, εντούτοις στον πραγματικό «πόλεμο» που δίνεται κάθε χρόνο στα ελληνικά δάση τούς ζητήθηκε να συμμετάσχουν για μια ακόμη φορά με ελάχιστα εφόδια.

Από τις αρχές του χρόνου, οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις των μόνιμων και εποχικών δασοπυροσβεστών είχαν επισημάνει τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.
Ελλείψεις που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στις πρόσφατες περιαστικές δασικές πυρκαγιές στο Μαρκόπουλο και τη Βαρυμπόμπη.

Εκεί όπου πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τις φλόγες που «έγλειφαν» τις αυλές των σπιτιών, αλλά και τους ακατάλληλους σωλήνες που δεν «κούμπωναν» στα βυτιοφόρα, τα πυροσβεστικά οχήματα που ξέμεναν από νερό και χρειαζόταν να διανύσουν χιλιόμετρα για να βρουν λειτουργικό πυροσβεστικό κρουνό, τις ελαττωματικές μάνικες που αχρηστεύονταν την ώρα της μάχης με τις φλόγες, καθώς και την εγκληματική αδιαφορία των Δασαρχείων, που δεν μερίμνησαν ώστε να καθαριστούν οι αντιπυρικές ζώνες στα δύσβατα μονοπάτια, από πεσμένους κορμούς δένδρων και κομμάτια βράχων, με συνέπεια τα πυροσβεστικά οχήματα να μην έχουν πρόσβαση στις εστίες της πυρκαγιάς.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδείχθηκε καθοριστικό την περασμένη Δευτέρα, στη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Ούτε δεύτερη στολή…

Όσον αφορά στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα διατιθέμενα μέσα πυρόσβεσης, οι ίδιοι οι πυροσβέστες δηλώνουν πως «δεν έχουν δεύτερη στολή να βάλουν».
Το πώς θα εξελισσόταν η φετινή αντιπυρική περίοδος είχε φανεί από τις αρχές του 2013, οπότε και ο προϋπολογισμός του φετινού έτους για το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν μειωμένος κατά 25 %. Τουτέστιν, 55 εκατομμύρια λιγότερα ευρώ διατέθηκαν φέτος από τον «κρατικό κουμπαρά» για τη δασοπυρόσβεση.

Και αν η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα αποτελεί καλή δικαιολογία, καλό θα ήταν να απαντήσει κάποιος αρμόδιος στο ερώτημα σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση που παρατηρείται εδώ και έξι χρόνια στην αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων

Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι οι ίδιοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής παραδέχονται ότι τα χρήματα έχουν διατεθεί από το 2007, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο διαγωνισμός εξακολουθεί να καταλήγει άγονος, εξαιτίας της κόντρας που υπάρχει μεταξύ των ενδιαφερόμενων προμηθευτών...

Η φετινή αντιπυρική περίοδος βρήκε στις επάλξεις 8.423 μόνιμους πυροσβέστες, 3.500 πενταετούς υποχρέωσης και 1.500 εποχικούς. Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες έπρεπε να μπει ο Αύγουστος προκειμένου να κατατεθεί η διάταξη για την καταβολή των υπερωριών, αφού έως τότε το μισθολόγιο προέβλεπε υπερωριακή αποζημίωση για 38 ώρες νυχτερινά και 75 ώρες Κυριακές και αργίες, όλο τον χρόνο! Φαίνεται πως ήταν και αυτός ένας τρόπος ώστε να επιβραβευθεί ο θεσμός της εθελοντικής συμμετοχής που επιθυμούσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ελλείψεις

Όσον αφορά στον στόλο των οχημάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Π.Σ., αποτελείται από 1.700 υδροφόρα, εκ των οποίων τα 557 είναι άνω των 20 ετών, τα 688 των 15, ενώ μόλις 215 αγοράστηκαν (ή αποκτήθηκαν μέσω δωρεών) την τελευταία δεκαετία.

Στα εναέρια μέσα – η συνδρομή των οποίων καθίσταται καταλυτική για την θετική έκβαση στην κατάσβεση της πυρκαγιάς – η επικρατούσα εικόνα είναι και πάλι αποθαρρυντική, αφού ο στόλος «γερνάει» χωρίς να ανανεώνεται.

Από τα 21 Canadair, μόλις τα 8 είναι σύγχρονης τεχνολογίας (CL 415) κι έχουν δυνατότητα πτήσεως κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα υπόλοιπα 13 CL215 εκτός του ότι παρουσιάζουν συχνά βλάβες λόγω της παλαιότητας (πάνω από 30 έτη), ουσιαστικά καθηλώνονται όταν η ένταση των ανέμων ξεπερνά τα  6 μποφόρ και η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Για μια ακόμα χρονιά, η ελληνική πολιτεία υποχρεώθηκε να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ενοικίαση 10 ελικοπτέρων, αφού η συζήτηση για την αγορά των μισών εξ αυτών (ειδικά των αποτελεσματικών, στην κατάσβεση, ελικοπτέρων τύπου Erickson), η οποία ξεκίνησε μετά το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007, παραμένει ακόμα σε… θεωρητικό επίπεδο.

Φέτος τουλάχιστον βρέθηκαν τα χρήματα για την αγορά των ανταλλακτικών που απαιτούνταν για τη συντήρηση των δύο ιδιόκτητων Super Puma της Πυροσβεστικής, ενώ στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδράμει πλέον και η αεροπορία στρατού με 3 Σινούκ και αεροσκάφη τύπου C130.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου