.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Παναγιώτου: Η Κύπρος είναι ήδη έξω από το Ευρώ


αναγιώτου: Η Κύπρος είναι ήδη έξω από το Ευρώ

tvxs.gr/node/123855

  

«Η περίπτωση της Κύπρου αφορά την πρώτη ανεπίσημη έξοδο από το ευρώ», δηλώνει στο tvxs.gr ο Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, εξηγώντας πως μετά την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων αλλά και τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, άλλη αξία θα έχει το ευρώ στην Κύπρο και άλλη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, ενώ εκτιμά πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης είναι να αποφασίσουν οι χώρες – μέλη να υποταχθούν στο Βερολίνο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι με τη στάση της απέναντι στην Κύπρο η Γερμανία αποκομίζει εσωτερικά πολιτικά οφέλη. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

«Και η πρώτη αλλά και η δεύτερη συμφωνία είναι καταστροφικές για την Κύπρο. Το γεγονός πως η πρώτη συμφωνία (σ.σ «κούρεμα» για όλες τις καταθέσεις), ως επιλογή και μόνο, κοινοποιήθηκε έχει κάνει ήδη μεγάλη ζημιά. Υπάρχει πλέον η αμφιβολία αν οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και πιστεύω πως το μέγεθος της ζημιάς είναι τόσο μεγάλο  που ακόμα και αν η δεύτερη συμφωνία είναι ελαφρώς καλύτερη δεν έχει ιδιαίτερο νόημα», δηλώνει ο κ. Παναγιώτου.

Όπως σημειώνει η περίπτωση της Κύπρου αφορά την πρώτη ανεπίσημη έξοδο από το ευρώ. «Αν για παράδειγμα κάποιος έχει 100.000 ευρώ στην Κύπρο, αυτά δεν έχουν την ίδια αξία με 100.000 ευρώ στη Γερμανία. Πρώτον στην Κύπρο λόγω ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που θα επιβληθεί δεν θα μπορεί να τα πάρει και δεύτερον γιατί θα ‘κουρευτούν’. Το ένα ευρώ δεν είναι ίδιο με το άλλο. Στην πραγματικότητα έχουμε ένα άλλο νόμισμα, κατά ονομασία ευρώ. Είναι ένα ευρώ με άλλη νομοθεσία από αυτή που έχει το ευρώ στη Γερμανία και τις άλλες χώρες», εξηγεί.

Παράλληλα εκτιμά πως ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων θα «φύγει» από την Κύπρο, μόνο αν η Κύπρος φύγει από ευρώ. Ο κ. Παναγιώτου τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ Δημοκρατίας και ευρωζώνης. Στην Κύπρο εγκλιμάτισαν και δεν μπορείς να αντέξεις με κάποιους που εγκληματούν σε βάρος σου. Το τίμημα είναι καταστροφικό και δεν αξίζει.
Πιστεύω πως θα πρέπει δημιουργηθεί άμεσα ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ.Να καλέσουν τα κατάλληλα άτομα ώστε να σχεδιάσουν με ποιο τρόπο και πότε θα πρέπει να βγουν από το ευρώ», αναφέρει.
 

Η Κύπρος κάηκε σαν δάσος


«Το χρηματοπιστωτικό μοντέλο της Κύπρου τελείωσε από το Σαββατοκύριακο που ανακοινώθηκε η απόφαση. Η Κύπρος κάηκε όπως ένα δάσος. Θέλει είκοσι χρόνια να ξαναφυτρώσει. Αυτό είναι δεδομένο», δηλώνει μιλώντας στο tvxs.gr.

Όπως σημειώνει ο Πάνος Παναγιώτου «δεδομένος είναι και ο πανικός που επικρατεί στους κύπριους καταθέτες. Το θέμα είναι να δούμε πως θα μετουσιωθεί αυτός ο πανικός». «Με τη συμφωνία διαλύεται το μοναδικό υγιές κομμάτι της κυπριακής οικονομίας, ο χρηματοοικονομικός τομέας και δεν αντικαθίστανται με κάποιο άλλο κομμάτι», αναφέρει προσθέτοντας πως «ο τομέας του τουρισμού ήδη περνάει κρίση λόγω της παγκόσμιας ύφεσης». «Η Κύπρος θα βρεθεί σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση από την Ελλάδα», προβλέπει.
 

Το εναλλακτικό σχέδιο


Ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου αναφέρει πως υπήρξε εναλλακτική πρόταση στην Κύπρο από την εταιρεία που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο PSI για επιμήκυνση των ομολόγων. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, που παρουσιάστηκε στην κυπριακή ηγεσία και προτάθηκε στους Ευρωπαίους αλλά απορρίφθηκε,  με μια επιμήκυνση των ομολόγων, χωρίς κούρεμα, για μια πενταετία η Κύπρος θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 6,5 δις ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τα 5,8 δις που ζητούσε η τρόικα.

Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. «Έγγραφο του 2009 της αμερικανικής πρεσβείας δείχνει πως οι ΗΠΑ θεωρούσαν προβληματική την Κύπρο λόγω της μεταφοράς ρωσικών κεφαλαίων στο νησί. Ένα ακόμα έγγραφο του 2011 δείχνει πως ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζητούσε να μπει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους που στερούν εισόδημα από το ρωσικό κράτος. Ήθελε λοιπόν και ο Πούτιν να χτυπήσει αυτό το κομμάτι της Κύπρου. Έχουμε λοιπόν μια σύμπνοια Γερμανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ στο θέμα της Κύπρο. Η Γερμανία λοιπόν δεν είχε κανένα εμπόδιο μπορούσε να το κάνει όπως ήθελε, όποτε ήθελε.

Με αυτόν τον τρόπο η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει πολιτικά οφέλη. Η απόφαση για την Κύπρο είναι προσφιλής στη Γερμανία καθώς η Μέρκελ δείχνει πως προστατεύει τα Γερμανικά συμφέροντα και αναγκάζει να πληρωθεί το πρόβλημα με ρωσικά και κυπριακά χρήματα». Ερωτηθείς αν η Γερμανία αποσκοπεί και στο να μεταφερθούν οι μεγάλες καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες σε γερμανικές ο κ. Παναγιώτου απαντά πως «το σενάριο περί καταφυγίων είναι περισσότερο αποτέλεσμα του βασικού στόχου και όχι ο βασικός στόχος. Είναι κάτι που θα συμβεί και όχι η αιτία που συνέβη».
 

Αντιδημοκρατικό το «κούρεμα» καταθέσεων


Μέχρι σήμερα η διάσωση των τραπεζών γινόταν μέσω των Κεντρικών Τραπεζών και των Κρατών. Με την Κύπρο για πρώτη φορά το μοντέλο αλλάζει και τη διάσωση της τράπεζας αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι καταθέτες της.

Το 1941, όπως υπενθυμίζει ο Πάνος Παναγιώτου στο tvxs.gr, αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει από έναν αμερικανό οικονομολόγο. Ειδικότερα είχε προτείνει τη φορολόγηση των καταθέσεων τονίζοντας πως η επιβολή φόρου στις καταθέσεις έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Χαμηλό κόστος εφαρμογής, σημαντικά έσοδα, συλλογή χρημάτων χωρίς καθυστέρηση. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) στην απάντησή της σημειώνει πως η εν λόγω πρόταση σίγουρα έχει το πλεονέκτημα της διοικητικής απλούστευσης που έχει μεγάλη σημασία, ωστόσο δεν βρίσκεται σε συμφωνία με μια από τις θεμελιώδεις αρχές στη Δημοκρατία. «Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα», επισήμανε η FED.

Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτου «όταν κάποιος έχει 100.000 δολάρια δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά πως έχει μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα από κάποιον που έχει μικρότερες καταθέσεις». «Αυτός με τις μικρότερες καταθέσεις ενδέχεται να έχει πολύ μεγάλο κεφάλαιο σε μετοχές και ομόλογα. Δεν αποκλείεται επίσης να πρόκειται για εταιρεία και τα χρήματα που βρίσκονται στο λογαριασμό να προορίζονται για μισθούς και άλλες υποχρεώσεις ή και φόρους. Μπορεί δηλαδή να του πάρεις λεφτά που στην πραγματικότητα δεν έχει», σημειώνει.

Η FED στην απάντησή της υπογράμμιζε πως ακριβώς επειδή είναι αδύνατο να γνωρίζει όλες αυτές τις λεπτομέρειες σε μια Δημοκρατία απαγορεύεται να φορολογείς τις καταθέσεις. «Έχουμε μια ψευδής διάκριση μεταξύ καταθέτη και φορολογούμενου, ωστόσο αυτοί οι δύο ταυτίζονται», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου. Επιπλέον προβλέπει ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις και στην Κύπρο δεν θα φτάσει ένα μνημόνιο και ένα πακέτο στήριξης. «Οι προβλέψεις για Κύπρο κάνουν λόγο για ύφεση έως και 15% (πρόβλεψη της Nomura) επομένως το πιο πιθανό είναι να μην φτάσουν αυτά τα μέτρα. Τότε θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση και νέο πακέτο στήριξη και τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από τον φορολογούμενο», προσθέτει.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εκροή καταθέσεων, αναφέρει ο Πάνος Παναγιώτου. «Η κίνηση των καταθέσεων θα μοιάζει με καρδιογράφημα.Κάθε φορά που θα νιώθουν οι καταθέτες πως υπάρχουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναζητούνται νέα μέτρα θα σηκώνουν τα χρήματα από τις τράπεζες. Θα έχουμε λοιπόν μια δεδομένη αστάθεια, που θα κάνει το ασταθές καθημερινότητα. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για έναν τραπεζικό κλάδο που είναι ήδη πάρα πολύ ταλαιπωρημένος».

Όπως επισημαίνει αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου αλλά στην Ελλάδα ίσως να είναι πιο έντονο καθώς πρέπει να παρουσιάζουμε στην τρόικα αποτελέσματα ανά τρίμηνο και «συνήθως αποτυγχάνουμε». «Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα ενεργοποιείται η πιθανότητα να γίνει Bail in».
 

«Ένωση» μόνο με υποταγή στο Βερολίνο


«Καμιά νομισματική ένωση με κέντρο τη Γερμανία από το 1970 και μετά δεν άντεξε, κατέρρευσαν όλες. Βλέπουμε και πάλι πως η Γερμανία σε πολύ μεγάλο βαθμό καταστρέφει την Ευρώπη. Άρα το αν θα αντέξει ή όχι η Ένωση θα είναι αποτέλεσμα μόνο ενός πράγματος: Κατά πόσο θα συμβιβαστούν οι υπόλοιπες χώρες με την ιδέα παραχώρησης εννοιών και δικαιωμάτων που κάποτε θεωρούσαν δεδομένα.
Μόνο με υποταγή στο Βερολίνο. Αν το δεχτούν και συμφωνήσουν θα συνεχίσει η Ένωση και σε βάθος χρόνου ενδέχεται να έχουν οφέλη. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι μόνο αρνητικό. Μπορούν να πάρουν πολλά από τη Γερμανία δεν θα είναι όμως ελεύθεροι. Οπότε είναι καθαρά θέμα του τι θέλεις να θυσιάσεις και τι σκοπό έχεις στο μέλλον». 

ΠΗΓΗ : http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου