.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Δέλτα του Νίγηρα: Ένας αγρότης εναντιώθηκε στη Shell και νίκησε


Δέλτα του Νίγηρα: Ένας αγρότης εναντιώθηκε στη Shell και νίκησε

tvxs.gr/node/120894

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell, ένας από τους μεγαλύτερους υπεύθυνους για την καταστροφή γεωργικών εκτάσεων και τη μόλυνση των υδάτων στο Δέλτα του Νίγηρα, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο της Χάγης. Οι κατηγορίες αφορούν μια σειρά από διαρροές πετρελαίου που κατέστρεψαν την κοινότητα Ikot Ada Udo το 2007. 
Η απόφαση αποτελεί ορόσημο καθώς δημιουργεί δεδικασμένο για τους “πολυεθνικούς ρυπαντές”, που καταστρέφουν περιβαλλοντικά περιοχές και χώρες, όπως αναφέρει το  Global Greengrants Fund στην ιστοσελίδα του. 
“Η αδιαφορία της Shell για τη ζωή των κοινοτήτων και τις επιπτώσεις που υφίστανται από την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα είναι πρωτοφανής”, αναφέρει ο Nnimmo Bassey, μέλος του ΔΣ του Global Greengrants Fund και υπεύθυνος της οργάνωσης Friends of the Earth για την περιοχή.  “Η πετρελαιοκηλίδα στην Ikot Ada Udo κράτησε για μήνες. Είναι απλό και δίκαιο η Shell να είναι υπόλογη για αυτό το έγκλημα”, σημείωσε. 
Όλα ξεκίνησαν το 2007 όταν μια ομάδα ακτιβιστών από αγροτικές αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, με την υποστήριξη οικολογικών οργανώσεων, ενάντια στις πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου. 
Ένα χρόνο αργότερα, τέσσερις αγρότες με την στήριξη των τοπικών αγροτικών κοινοτήτων και των οικολογικών οργανώσεων προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας δικαίωση για την καταστροφή της περιοχής. Τελικά μόνο ο ένας από τους τέσσερις αγρότες δικαιώθηκε, καθώς το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε πως οι υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις διαρροής οφείλονταν σε σαμποτάζ στους αγωγούς, σύμφωνα με το Reuters. 
“Οι αγωγοί πετρελαίου ήταν σάπιοι και δεν υπήρξε κανένα σαμποτάζ”, αναφέρει ο Nnimmo Bassey. “Εδώ η απόφαση δίνει ένα πάτημα στη Shell που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον”, προσθέτει. 
Ωστόσο οι ακτιβιστές επισημαίνουν πως η απόφαση αποτελεί ένα κρίσιμο “πρώτο βήμα” ενάντια στις πολυεθνικές που καταστρέφουν περιοχές παγκοσμίως. 
Το Δέλτα του Νίγηρα
Το Δέλτα του Νίγηρα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο υδροβιότοπο στον κόσμο, αλλά και μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη λόγω της άντλησης πετρελαίου. Από το Δέλτα του Νίγηρα επιβιώνουν σύμφωνα με το Global Greengrants Fund περίπου 30 εκ. άνθρωποι, ωστόσο κάθε χρόνο καταγράφονται πετρελαιοκηλίδες αντίστοιχου μεγέθους αυτής που είχε προκληθεί από τη διαρροή του τάνκερ “Exxon Valdez”.  
Μόνο στην περιοχή Ogoni” στο Δέλτα του Νίγηρα ο καθαρισμός των υδάτων από τις διαρροές πετρελαίου θα κοστίσει τουλάχιστον 1 δις δολάρια και θα χρειαστούν πάνω από 25 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ :http://tvxs.gr/news
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου